Een zoektocht op Funda naar welk huis je kunt kopen start met de vraag wat je maximaal kunt lenen. Die leensom is gebaseerd op de waarde van de woning en op je inkomen. De onderstaande berekening geeft een indicatie van wat je op basis van je inkomen kan lenen. Voor starters is de rekentool goed bruikbaar, maar voor doorstromers gelden steeds meer (fiscale) regels betreffende resterende looptijd van de hypotheek, resterende aftrekbaarheid van de rente, etc. Ben je toe aan een volgende woning? Neem contact met ons op voor de exacte mogelijkheden.
Let op: de berekening is gebaseerd op startende woningkopers. Ben je een doorstromer? Lees dan deze informatie.Â
Indicatie
De berekening geeft je een indicatie. We houden alleen rekening met het inkomen dat je invult. Maar er zijn veel factoren die een rol spelen: is je inkomen uit vaste loondienst, tijdelijk of via een uitzendbureau, ben je ondernemer, heb je een uitkering of ben je gepensioneerd, breng je spaargeld in, heb je andere leningen of kredieten, betaal of ontvang je partneralimentatie, kom je voor een starterslening in aanmerking, heb je al een woning, kun je gebruik maken van overgangsrecht, is er overwaarde? Wil je precies weten wat je kunt lenen, neem dan contact met ons op. Â
Gepensioneerd
Ben je gepensioneerd? Dan kun je vaak veel méér lenen dan de rekentool aangeeft.
Hypotheekvorm
Er bestaan verschillende hypotheekvormen. De meest populaire is de annuïteitenhypotheek. Deze vormt het uitgangspunt in onze berekening. Een andere veel voorkomende vorm is de aflosvrijehypotheek.
Wel of geen NHG
Of je wel of niet in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is wettelijk bepaald. Dit heeft onder andere te maken met de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Zonder NHG kan het zijn dat je een hogere rente betaalt.
Rentevaste periode
In deze rekentool is uitgegaan van een rente 10 jaar vast. Bij andere rentelooptijden kan het zijn dat je minder kunt lenen. Â
Rechten
Je kunt aan deze berekening geen rechten ontlenen.Â